lunes, 23 de diciembre de 2019

TERMCAT

Hui vinc ací a parlar-vos del web TERMCAT, i en concret dels seus diccionaris en línia.

La missió del TERMCAT és coordinar l'activitat terminològica en llengua catalana, mitjançant la prestació de serveis de qualitat, la creació de productes terminològics i la normalització de neologismes, per garantir la disponibilitat de la terminologia catalana en tots els sectors de coneixement i d'activitat i per afavorir-ne l'ús.

Aquests son els apartats que pots trobar al web, i dins de cadascun moltíssims recursos al teu abast:
diccionaris, recursos, actualitat, serveis i col·laboració. 
Els diccionaris terminològics, concretament, han sigut elaborats pel TERMCAT o amb el seu assessorament, i agrupats en grans sectors temàtics. Els sectors son els següents.
  • Agricultura. Ciència forestal. Jardineria
  • Alimentació. Gastronomia. 
  • Arts
  • Botànica. Zoologia
  • Ciències de la Terra
  • Ciències de la vida i de la salut
  • Ciències socials
  • Dret. Administració. Protecció civil
  • Economia. Empresa. Treball
  • Enginyeria. Indústria. Energia
  • Esport
  • Física. Química
  • Llengua. Literatura
  • Lleure. Turisme
  • Tecnologies
  • Transports
A més, s'hi poden trobar alguns diccionaris que no formen part de la col·lecció però als quals el TERMCAT ofereix allotjament.
Sense cap dubte dins de Ciències de la vida i la salut podrem trobar els termes més relacionats amb l'unitat que en aquest web treballem: medi ambient, contaminació i reciclatge. 




Enllaç al web fent clic a l'imatge. 

martes, 17 de diciembre de 2019

Juguem!

A continuació presentem un joc per a treballar la psicomotricitat a infantil i a primer curs de primària. Es fonamental crear un ambient de interés i comoditat per a que els aprenentatges siguen significatius. Per tal cosa, realitzar aquest tipus de activitats és molt convenient. 

Nom:
Jo soc, jo soc. 
Objectius:
a) Fer servir les fulles de periòdic reciclades
b) Desenvolupar la imaginació i la creativitat
c) Conèixer i utilitzar las tècniques i recursos que ofereixen les formes d'expressió plàstica i corporal. També el joc simbòlic i dramàtic, per 
expressar tant el seu mon interior com l'exterior
d) Treballar la psicomotricitat
Materials:
Fulles de paper de periòdic

Es du a terme un joc psicomotriu amb paper de periòdic. A la sala de psicomotricitat empaperarem tot el sòl amb fulls de paper de periòdic havent-les que separar, després cadascun agafarà un full de paper de periòdic i anirem suggerint què podem fer amb ella: pot ser una faldilla i podem ser ballarines, o pot ser un davantal i podem ser cambrers i cuiners, si ho enrotllem podria ser una espasa i podríem ser pirates, o un garrot i ser homes prehistòrics o ser una pilota i jugar al futbol, etc. Després jugarem al joc Robant la cua. Cada xiquet/a es col·loca la fulla de periòdic enrotllada a manera de cua i l'objectiu és aconseguir el major nombre de cues possibles dels companys.

lunes, 9 de diciembre de 2019

ECOEMBES COL·LABORANT AMB L'EDUCACIÓ

Feia molt de temps que no trobava un web del reciclatge tan complet per als xiquets com aquest que vos presente hui!

S'anomena Ecoembes, i es tracta d'una organització que cuida del medi ambient mitjançant el reciclatge i l'ecodisseny dels envasos a Espanya.  Tenint aquest objectiu, intenten proporcionar a la societat una resposta col·lectiva dels agents econòmics davant els temes mediambientals relacionats amb el consum de productes envasats domèstics, i d'aquesta manera assolir el compliment dels objectius marcats per la llei amb l'eficiència més gran possible.

Per altre costat li ofereix un valor social i ambiental a la nostra societat molt important amb la promoció de l'educació ambiental, la innovació, l'eficiència i la generació de treball i teixit industrial.


Dins de l'apartat anomenat recursos educatius al seu web trobem diferents apartats:
1. Cartells
2. Follets informatius al voltant de la importància de reciclar amb activitats
3. Presentacions dels cicles dels envasos.
4. Jocs. 

A més a més pots triar l'idioma: castellà català, euskera o anglés. Quina meravella!

martes, 3 de diciembre de 2019

El Lorax!

Tothom sap que les pel·lícules són un recurs molt recurrent i eficient per a captar l'atenció dels més menuts a classe.

En aquest cas, vaig a parlar-vos de la pel·lícula El Lorax. El Lorax busca mostrar la realitat del medi ambient als xiquets de manera indirecta. La seua missió principal és generar consciència tant individual com col·lectiva respecte a la necessitat que existeix de comprometre'ns amb el cuidat del medi ambient i tot allò que això implica.
A l'argument de la pel·lícula es mostra com la industrialització i les activitats de l'home poden canviar completament la realitat del medi ambient, perjudicant-la.

Es positiu parlar al voltant del tema abans de fer el visionament a causa del nivell de complexitat que pot ocasionar per als xiquets comprendre el símil que es fa en ella. Per això propose començar amb una xarrada a on es parle dels problemes medi ambientals que tenim al nostre planeta, seguit d'una presentació dels personatges que van a aparèixer durant la reproducció del Lorax.

Finalment és convenient fer una altra xarrada per a comentar entre tots que ens ha paregut, amb una reflexió de com afecta l'actuació de la humanitat al canvi climàtic, a la contaminació, etc. Per suposat, depenent del curs escolar acompanyarem aquesta sessió amb unes activitats o unes altres, augmentant la dificultat cada curs més. 

De vegades no ens adonem d'alguns recursos tecnològics que tenim al nostre costat o no som capaços de relacionar aquests amb les nostres unitats didàctiques. Hem de tractar de pensar i donar-li voltes al cap per fer les nostres classes més atractives i motivadores per al nostre alumnat. Avant!!!


martes, 26 de noviembre de 2019

Contaminació i escoles

La setmana passada vaig llegir al voltant d'un projecte molt interessant d'Eixample Respira a Barcelona. Aquesta plataforma, a partir de les dades de Lobelia Earth, a elaborat un mapa on per districtes o etapes educatives es pot conèixer les dades estimades sobre la contaminació de l’aire a les escoles de Barcelona per visualitzar el greu problema de la pol·lució a la ciutat i com afecta els infants. Calculen la mitjana del valor horari de diòxid de nitrogen (NO2) de dilluns a divendres durant la franja horària de 9:00 a 17:00 durant els dies lectius del període especificat.

Els xiquets/es són un dels col·lectius més vulnerables a la contaminació atmosfèrica. L’evidència científica dels darrers anys ens assenyala que una exposició continuada a la contaminació produeix, a més de problemes respiratoris i cardiovasculars, un retràs en el desenvolupament cognitiu i neuronal. Un d'aquest estudis el signa l'investigador i catedràtic de Medicina català Jordi Sunyer, de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Ara bé, què podem fer per evitar aquest problema? Hi ha moltes coses que es poden fer. La plataforma ens recomana dues. Per una banda llegir l'article "Escoles i contaminació" del Miquel Ortega on es resumeix algunes d'elles, i per altra banda, adherir a les escoles a l' anomenada "Carta de les escoles per un aire més net".

Que opineu d'aquesta situació? Al meu parer cal actuar com més aviat millor.

domingo, 17 de noviembre de 2019

Competències a les ciències naturals!

L’àrea de ciències naturals tracta de posar les bases perquè els alumnes entengan el món natural que els envolta i pugan comprometre’s a tenir-ne cura i conservar-lo, i ajudar-los a comprendre els fenòmens naturals i a desenvolupar actituds, valors i competències per a la feina individual i en equip, fent servir els mitjans tecnològics que troba al seu abast.

- La competència matemàtica i les competències bàsiques en ciència i tecnologia contribueixen a la interacció de l’ésser humà amb l’entorn que l’envolta i l’ajuda a interpretar-lo i també a saber com es construeix el món científic: adquirir informació, definir problemes, analitzar diverses solucions, dissenyar estratègies, analitzar resultats i comunicar-los. També hi contribueix la utilització de tècniques matemàtiques, com percentatges o representacions gràfiques.

- La competència digital és imprescindible per a molts dels aprenentatges, especialment en aquesta àrea, en què la recerca guiada d’informacions és bàsica. La riquesa que suposa l’augment significatiu de vocabulari específic, l’exposició clara i ordenada dels treballs i els intercanvis comunicatius entre docent i alumne i entre iguals contribueixen a la competència lingüística.

- Aquesta àrea, en la qual és important treballar en equip, memoritzar, fer resums i esquemes, afavoreix la competència d’aprendre a aprendre, així com reflexionar sobre el que s’ha après, com s’ha après i com es transmet.

- El desenvolupament d’habilitats i sobretot d’actituds de protecció del medi ambient i de l’entorn contribueix a les competències socials i cíviques i a la competència de consciència i expressions culturals.

- Quant a la competència de sentit d’iniciativa i esperit emprenedor, aquesta àrea inclou continguts que hi estan directament relacionats, ja que ensenya a prendre decisions des del coneixement d’un mateix i de manera autònoma que són beneficioses per a la seva salut i la preservació i la conservació de l’entorn.


Font: http://educacioicultura.caib.es

miércoles, 13 de noviembre de 2019

Reflexió al voltant de l'aigua!

Apropar als xiquets la problemàtica de l’aigua al nostre territori mitjançant l’aprenentatge del cicle natural d’aquest recurs i l’ús que fem d’ell els éssers humans es un objectiu a assolir. Cal treballar per a que els xiquets s’adonen de la sensibilitat d’aquest recurs i del greu problema de contaminació i esgotament que patim per culpa de les nostres accions, per a que siguen capaços de reflexionar i posar de la seua part per a treballar actituds que puguen aportar solucions a aquestos problemes en la seua vida quotidiana. 
L'aigua es un bé escàs i finit i hem de cuidar-lo. Per a començar a concienciar cal que sapiguen com s'origina l'aigua, es a dir, el seu cicle, propose aquesta ferramenta online per als mes petits, un conte que podrem visualitzar a la pantalla digital. Tindreu accés clicant a la imatge.

A continuació vos deixe l'enllaç a un recurs educatiu molt recomanable ja que és un joc a on els xiquets/es aprendran sobre el consum d'aigua i el seu ús racional. Un joc didàctic per a primària i educació ambiental, a més a més, gratuït. http://www.aprendizajeverde.net/temas/cuidado-del-agua/juegos/aprendamos-cuidar-el-agua

Alguns dels objectius que aconseguirem treballant aquestes activitats seran:
  1. Ajudar als xiquets a entendre la importància de l’aigua 
  2. Conèixer el cicle de l'aigua
  3. Motivar-los a que s’interessen per l’estalvi d’aigua i proposen mesures. 
  4. Que entenguen la realitat climàtica del País Valencià.
  5. Fomentar el treball en equip i la reflexió.
  6. Animeu-vos a fer servir aquests recursos a les aules!

domingo, 27 de octubre de 2019

Com fer del reciclatge un hàbit a les aules.

La temàtica mediambiental ha esdevingut una de les més importants de fa uns anys ençà. La preocupació pel medi ambient i la seua conservació ha constituït una de les premisses bàsiques de la nostra societat i és del tot necessari un compromís de tots per dur a terme un canvi en els models econòmics i en la nostra manera d'actuar. Es tracta de facilitar una nova visió de la natura i provocar uns canvis d'actitud pel que fa al medi.

Per aquest motiu és important treballar a les escoles la conscienciació al respecte. Fer entendre als xiquets com han de reciclar els residus o guiar-los per preservar l'entorn al seu dia a dia, són alguns dels ensenyaments que, gràcies a la creació d'un programa de reciclatge en les aules, podem transmetre als alumnes. A continuació, uns passos imprescindibles:

1. Tractar la importància de les tres R amb l'alumnat.
Aplicant la regla de les tres R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar) ajudem a desenvolupar hàbits de consum responsable i a conscienciar sobre un millor aprofitament dels residus, afavorint al medi ambient i a nosaltres mateixos.

2. Començar un sistema de reciclatge a l'aula.
Els nens poden decorar caixes de cartó per a utilitzar-les com contenidors de reciclatge. Cada caixa ha d'identificar correctament què s'ha d'introduir en cadascuna d'elles, per fer un ús correcte i reciclar adequadament. I, com tots sabem, és fàcil amb el nostre codi de color habitual. Amb aquesta mesura, aprendran com han de reciclar ells mateixos els residus que generen tant dins com fora de l'aula.
    Groc: per a envasos de plàstic, llaunes i brics
    Blau: per a envasos de cartó i paper
    Verd: envasos de vidre

3. Designar contenidors per guardar materials de treballs manuals.
És interessant que els alumnes guardin les restes de paper, cartó, plàstic, etc., per reutilitzar-los en altres activitats i tallers de treballs manuals. Quan els nens han utilitzat només una cara del full del paper, i no volen guardar el seu treball, hem de motivar-los perquè el deixin a la caixa identificada i així pugui ser utilitzat en el futur.

4. Fomentar que els xiquets i xiquetes porten articles reciclables de casa a l'escola.És aconsellable demanar als pares que envien envasos específics que es podran reutilitzar en els pròxims tallers i activitats programades, com caixes de sabates, ampolles de plàstic buides, etc. Anima't també a decorar la teua classe amb materials reciclats!

5. Explicar la importància de rentar-se les mans després de reciclar els materials.És important assegurar-se que els nens es renten les mans a fons després de cada activitat. Per què no vincular l'aprenentatge de rutines amb la cura de l'entorn?


Espere que vos siga útil!

martes, 22 de octubre de 2019

Tothom sap que vol dir 'canvi climàtic'?

Una notícia de fa uns dies va fer-me reflexionar al voltant de la següent qüestió: tothom sap que vol dir 'canvi climàtic'? Atés que és un fet que fa anys és present als diaris i revistes jo pensava que sí, però la setmana passada vaig canviar d'opinió. 

Elena Furiase, filla de la cantant Lolita Flores, va anar a visitar  ‘La vuelta al cole’, un programa de Telemadrid molt paregut al que té TV3 anomenat ‘El Suplent’. En aquest programa els famosos fan classe a xiquets i la mediàtica actriu va deixar bocabadats als espectadors amb la seua lliçó. 

Els xiquets van preguntar, entre altres qüestions, pel canvi climàtic. La seua resposta va ser surrealista “Pues al parecer, nos estamos acercando demasiado el Sol y la Tierra”. No va fer cap menció a les causes reals com l'emissió de gasos contaminants o  l'efecte hivernacle... Segons Elena, el planeta s’escalfa perquè està cada vegada més a prop del Sol; resposta que va deixar astorats els seus alumnes. Gairebé tan impactats com a mi.

Ella ha deixat clar que no té ni idea de respondre sobre algunes de les qüestions que els més petits aprenen a l’escola i de segur no és l'única. Per aquesta raó, no hem de donar per fet que la gent ja està concienciada de la problemàtica a la que ens enfrentem. Cal ser molt rigorosos a l'hora de donar informació i treballar-la en cada nivell educatiu. 


Què penseu?