martes, 26 de noviembre de 2019

Contaminació i escoles

La setmana passada vaig llegir al voltant d'un projecte molt interessant d'Eixample Respira a Barcelona. Aquesta plataforma, a partir de les dades de Lobelia Earth, a elaborat un mapa on per districtes o etapes educatives es pot conèixer les dades estimades sobre la contaminació de l’aire a les escoles de Barcelona per visualitzar el greu problema de la pol·lució a la ciutat i com afecta els infants. Calculen la mitjana del valor horari de diòxid de nitrogen (NO2) de dilluns a divendres durant la franja horària de 9:00 a 17:00 durant els dies lectius del període especificat.

Els xiquets/es són un dels col·lectius més vulnerables a la contaminació atmosfèrica. L’evidència científica dels darrers anys ens assenyala que una exposició continuada a la contaminació produeix, a més de problemes respiratoris i cardiovasculars, un retràs en el desenvolupament cognitiu i neuronal. Un d'aquest estudis el signa l'investigador i catedràtic de Medicina català Jordi Sunyer, de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Ara bé, què podem fer per evitar aquest problema? Hi ha moltes coses que es poden fer. La plataforma ens recomana dues. Per una banda llegir l'article "Escoles i contaminació" del Miquel Ortega on es resumeix algunes d'elles, i per altra banda, adherir a les escoles a l' anomenada "Carta de les escoles per un aire més net".

Que opineu d'aquesta situació? Al meu parer cal actuar com més aviat millor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario