martes, 26 de noviembre de 2019

Contaminació i escoles

La setmana passada vaig llegir al voltant d'un projecte molt interessant d'Eixample Respira a Barcelona. Aquesta plataforma, a partir de les dades de Lobelia Earth, a elaborat un mapa on per districtes o etapes educatives es pot conèixer les dades estimades sobre la contaminació de l’aire a les escoles de Barcelona per visualitzar el greu problema de la pol·lució a la ciutat i com afecta els infants. Calculen la mitjana del valor horari de diòxid de nitrogen (NO2) de dilluns a divendres durant la franja horària de 9:00 a 17:00 durant els dies lectius del període especificat.

Els xiquets/es són un dels col·lectius més vulnerables a la contaminació atmosfèrica. L’evidència científica dels darrers anys ens assenyala que una exposició continuada a la contaminació produeix, a més de problemes respiratoris i cardiovasculars, un retràs en el desenvolupament cognitiu i neuronal. Un d'aquest estudis el signa l'investigador i catedràtic de Medicina català Jordi Sunyer, de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Ara bé, què podem fer per evitar aquest problema? Hi ha moltes coses que es poden fer. La plataforma ens recomana dues. Per una banda llegir l'article "Escoles i contaminació" del Miquel Ortega on es resumeix algunes d'elles, i per altra banda, adherir a les escoles a l' anomenada "Carta de les escoles per un aire més net".

Que opineu d'aquesta situació? Al meu parer cal actuar com més aviat millor.

domingo, 17 de noviembre de 2019

Competències a les ciències naturals!

L’àrea de ciències naturals tracta de posar les bases perquè els alumnes entengan el món natural que els envolta i pugan comprometre’s a tenir-ne cura i conservar-lo, i ajudar-los a comprendre els fenòmens naturals i a desenvolupar actituds, valors i competències per a la feina individual i en equip, fent servir els mitjans tecnològics que troba al seu abast.

- La competència matemàtica i les competències bàsiques en ciència i tecnologia contribueixen a la interacció de l’ésser humà amb l’entorn que l’envolta i l’ajuda a interpretar-lo i també a saber com es construeix el món científic: adquirir informació, definir problemes, analitzar diverses solucions, dissenyar estratègies, analitzar resultats i comunicar-los. També hi contribueix la utilització de tècniques matemàtiques, com percentatges o representacions gràfiques.

- La competència digital és imprescindible per a molts dels aprenentatges, especialment en aquesta àrea, en què la recerca guiada d’informacions és bàsica. La riquesa que suposa l’augment significatiu de vocabulari específic, l’exposició clara i ordenada dels treballs i els intercanvis comunicatius entre docent i alumne i entre iguals contribueixen a la competència lingüística.

- Aquesta àrea, en la qual és important treballar en equip, memoritzar, fer resums i esquemes, afavoreix la competència d’aprendre a aprendre, així com reflexionar sobre el que s’ha après, com s’ha après i com es transmet.

- El desenvolupament d’habilitats i sobretot d’actituds de protecció del medi ambient i de l’entorn contribueix a les competències socials i cíviques i a la competència de consciència i expressions culturals.

- Quant a la competència de sentit d’iniciativa i esperit emprenedor, aquesta àrea inclou continguts que hi estan directament relacionats, ja que ensenya a prendre decisions des del coneixement d’un mateix i de manera autònoma que són beneficioses per a la seva salut i la preservació i la conservació de l’entorn.


Font: http://educacioicultura.caib.es

miércoles, 13 de noviembre de 2019

Reflexió al voltant de l'aigua!

Apropar als xiquets la problemàtica de l’aigua al nostre territori mitjançant l’aprenentatge del cicle natural d’aquest recurs i l’ús que fem d’ell els éssers humans es un objectiu a assolir. Cal treballar per a que els xiquets s’adonen de la sensibilitat d’aquest recurs i del greu problema de contaminació i esgotament que patim per culpa de les nostres accions, per a que siguen capaços de reflexionar i posar de la seua part per a treballar actituds que puguen aportar solucions a aquestos problemes en la seua vida quotidiana. 
L'aigua es un bé escàs i finit i hem de cuidar-lo. Per a començar a concienciar cal que sapiguen com s'origina l'aigua, es a dir, el seu cicle, propose aquesta ferramenta online per als mes petits, un conte que podrem visualitzar a la pantalla digital. Tindreu accés clicant a la imatge.

A continuació vos deixe l'enllaç a un recurs educatiu molt recomanable ja que és un joc a on els xiquets/es aprendran sobre el consum d'aigua i el seu ús racional. Un joc didàctic per a primària i educació ambiental, a més a més, gratuït. http://www.aprendizajeverde.net/temas/cuidado-del-agua/juegos/aprendamos-cuidar-el-agua

Alguns dels objectius que aconseguirem treballant aquestes activitats seran:
  1. Ajudar als xiquets a entendre la importància de l’aigua 
  2. Conèixer el cicle de l'aigua
  3. Motivar-los a que s’interessen per l’estalvi d’aigua i proposen mesures. 
  4. Que entenguen la realitat climàtica del País Valencià.
  5. Fomentar el treball en equip i la reflexió.
  6. Animeu-vos a fer servir aquests recursos a les aules!