lunes, 23 de diciembre de 2019

TERMCAT

Hui vinc ací a parlar-vos del web TERMCAT, i en concret dels seus diccionaris en línia.

La missió del TERMCAT és coordinar l'activitat terminològica en llengua catalana, mitjançant la prestació de serveis de qualitat, la creació de productes terminològics i la normalització de neologismes, per garantir la disponibilitat de la terminologia catalana en tots els sectors de coneixement i d'activitat i per afavorir-ne l'ús.

Aquests son els apartats que pots trobar al web, i dins de cadascun moltíssims recursos al teu abast:
diccionaris, recursos, actualitat, serveis i col·laboració. 
Els diccionaris terminològics, concretament, han sigut elaborats pel TERMCAT o amb el seu assessorament, i agrupats en grans sectors temàtics. Els sectors son els següents.
  • Agricultura. Ciència forestal. Jardineria
  • Alimentació. Gastronomia. 
  • Arts
  • Botànica. Zoologia
  • Ciències de la Terra
  • Ciències de la vida i de la salut
  • Ciències socials
  • Dret. Administració. Protecció civil
  • Economia. Empresa. Treball
  • Enginyeria. Indústria. Energia
  • Esport
  • Física. Química
  • Llengua. Literatura
  • Lleure. Turisme
  • Tecnologies
  • Transports
A més, s'hi poden trobar alguns diccionaris que no formen part de la col·lecció però als quals el TERMCAT ofereix allotjament.
Sense cap dubte dins de Ciències de la vida i la salut podrem trobar els termes més relacionats amb l'unitat que en aquest web treballem: medi ambient, contaminació i reciclatge. 




Enllaç al web fent clic a l'imatge. 

martes, 17 de diciembre de 2019

Juguem!

A continuació presentem un joc per a treballar la psicomotricitat a infantil i a primer curs de primària. Es fonamental crear un ambient de interés i comoditat per a que els aprenentatges siguen significatius. Per tal cosa, realitzar aquest tipus de activitats és molt convenient. 

Nom:
Jo soc, jo soc. 
Objectius:
a) Fer servir les fulles de periòdic reciclades
b) Desenvolupar la imaginació i la creativitat
c) Conèixer i utilitzar las tècniques i recursos que ofereixen les formes d'expressió plàstica i corporal. També el joc simbòlic i dramàtic, per 
expressar tant el seu mon interior com l'exterior
d) Treballar la psicomotricitat
Materials:
Fulles de paper de periòdic

Es du a terme un joc psicomotriu amb paper de periòdic. A la sala de psicomotricitat empaperarem tot el sòl amb fulls de paper de periòdic havent-les que separar, després cadascun agafarà un full de paper de periòdic i anirem suggerint què podem fer amb ella: pot ser una faldilla i podem ser ballarines, o pot ser un davantal i podem ser cambrers i cuiners, si ho enrotllem podria ser una espasa i podríem ser pirates, o un garrot i ser homes prehistòrics o ser una pilota i jugar al futbol, etc. Després jugarem al joc Robant la cua. Cada xiquet/a es col·loca la fulla de periòdic enrotllada a manera de cua i l'objectiu és aconseguir el major nombre de cues possibles dels companys.

lunes, 9 de diciembre de 2019

ECOEMBES COL·LABORANT AMB L'EDUCACIÓ

Feia molt de temps que no trobava un web del reciclatge tan complet per als xiquets com aquest que vos presente hui!

S'anomena Ecoembes, i es tracta d'una organització que cuida del medi ambient mitjançant el reciclatge i l'ecodisseny dels envasos a Espanya.  Tenint aquest objectiu, intenten proporcionar a la societat una resposta col·lectiva dels agents econòmics davant els temes mediambientals relacionats amb el consum de productes envasats domèstics, i d'aquesta manera assolir el compliment dels objectius marcats per la llei amb l'eficiència més gran possible.

Per altre costat li ofereix un valor social i ambiental a la nostra societat molt important amb la promoció de l'educació ambiental, la innovació, l'eficiència i la generació de treball i teixit industrial.


Dins de l'apartat anomenat recursos educatius al seu web trobem diferents apartats:
1. Cartells
2. Follets informatius al voltant de la importància de reciclar amb activitats
3. Presentacions dels cicles dels envasos.
4. Jocs. 

A més a més pots triar l'idioma: castellà català, euskera o anglés. Quina meravella!

martes, 3 de diciembre de 2019

El Lorax!

Tothom sap que les pel·lícules són un recurs molt recurrent i eficient per a captar l'atenció dels més menuts a classe.

En aquest cas, vaig a parlar-vos de la pel·lícula El Lorax. El Lorax busca mostrar la realitat del medi ambient als xiquets de manera indirecta. La seua missió principal és generar consciència tant individual com col·lectiva respecte a la necessitat que existeix de comprometre'ns amb el cuidat del medi ambient i tot allò que això implica.
A l'argument de la pel·lícula es mostra com la industrialització i les activitats de l'home poden canviar completament la realitat del medi ambient, perjudicant-la.

Es positiu parlar al voltant del tema abans de fer el visionament a causa del nivell de complexitat que pot ocasionar per als xiquets comprendre el símil que es fa en ella. Per això propose començar amb una xarrada a on es parle dels problemes medi ambientals que tenim al nostre planeta, seguit d'una presentació dels personatges que van a aparèixer durant la reproducció del Lorax.

Finalment és convenient fer una altra xarrada per a comentar entre tots que ens ha paregut, amb una reflexió de com afecta l'actuació de la humanitat al canvi climàtic, a la contaminació, etc. Per suposat, depenent del curs escolar acompanyarem aquesta sessió amb unes activitats o unes altres, augmentant la dificultat cada curs més. 

De vegades no ens adonem d'alguns recursos tecnològics que tenim al nostre costat o no som capaços de relacionar aquests amb les nostres unitats didàctiques. Hem de tractar de pensar i donar-li voltes al cap per fer les nostres classes més atractives i motivadores per al nostre alumnat. Avant!!!