domingo, 27 de octubre de 2019

Com fer del reciclatge un hàbit a les aules.

La temàtica mediambiental ha esdevingut una de les més importants de fa uns anys ençà. La preocupació pel medi ambient i la seua conservació ha constituït una de les premisses bàsiques de la nostra societat i és del tot necessari un compromís de tots per dur a terme un canvi en els models econòmics i en la nostra manera d'actuar. Es tracta de facilitar una nova visió de la natura i provocar uns canvis d'actitud pel que fa al medi.

Per aquest motiu és important treballar a les escoles la conscienciació al respecte. Fer entendre als xiquets com han de reciclar els residus o guiar-los per preservar l'entorn al seu dia a dia, són alguns dels ensenyaments que, gràcies a la creació d'un programa de reciclatge en les aules, podem transmetre als alumnes. A continuació, uns passos imprescindibles:

1. Tractar la importància de les tres R amb l'alumnat.
Aplicant la regla de les tres R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar) ajudem a desenvolupar hàbits de consum responsable i a conscienciar sobre un millor aprofitament dels residus, afavorint al medi ambient i a nosaltres mateixos.

2. Començar un sistema de reciclatge a l'aula.
Els nens poden decorar caixes de cartó per a utilitzar-les com contenidors de reciclatge. Cada caixa ha d'identificar correctament què s'ha d'introduir en cadascuna d'elles, per fer un ús correcte i reciclar adequadament. I, com tots sabem, és fàcil amb el nostre codi de color habitual. Amb aquesta mesura, aprendran com han de reciclar ells mateixos els residus que generen tant dins com fora de l'aula.
    Groc: per a envasos de plàstic, llaunes i brics
    Blau: per a envasos de cartó i paper
    Verd: envasos de vidre

3. Designar contenidors per guardar materials de treballs manuals.
És interessant que els alumnes guardin les restes de paper, cartó, plàstic, etc., per reutilitzar-los en altres activitats i tallers de treballs manuals. Quan els nens han utilitzat només una cara del full del paper, i no volen guardar el seu treball, hem de motivar-los perquè el deixin a la caixa identificada i així pugui ser utilitzat en el futur.

4. Fomentar que els xiquets i xiquetes porten articles reciclables de casa a l'escola.És aconsellable demanar als pares que envien envasos específics que es podran reutilitzar en els pròxims tallers i activitats programades, com caixes de sabates, ampolles de plàstic buides, etc. Anima't també a decorar la teua classe amb materials reciclats!

5. Explicar la importància de rentar-se les mans després de reciclar els materials.És important assegurar-se que els nens es renten les mans a fons després de cada activitat. Per què no vincular l'aprenentatge de rutines amb la cura de l'entorn?


Espere que vos siga útil!

martes, 22 de octubre de 2019

Tothom sap que vol dir 'canvi climàtic'?

Una notícia de fa uns dies va fer-me reflexionar al voltant de la següent qüestió: tothom sap que vol dir 'canvi climàtic'? Atés que és un fet que fa anys és present als diaris i revistes jo pensava que sí, però la setmana passada vaig canviar d'opinió. 

Elena Furiase, filla de la cantant Lolita Flores, va anar a visitar  ‘La vuelta al cole’, un programa de Telemadrid molt paregut al que té TV3 anomenat ‘El Suplent’. En aquest programa els famosos fan classe a xiquets i la mediàtica actriu va deixar bocabadats als espectadors amb la seua lliçó. 

Els xiquets van preguntar, entre altres qüestions, pel canvi climàtic. La seua resposta va ser surrealista “Pues al parecer, nos estamos acercando demasiado el Sol y la Tierra”. No va fer cap menció a les causes reals com l'emissió de gasos contaminants o  l'efecte hivernacle... Segons Elena, el planeta s’escalfa perquè està cada vegada més a prop del Sol; resposta que va deixar astorats els seus alumnes. Gairebé tan impactats com a mi.

Ella ha deixat clar que no té ni idea de respondre sobre algunes de les qüestions que els més petits aprenen a l’escola i de segur no és l'única. Per aquesta raó, no hem de donar per fet que la gent ja està concienciada de la problemàtica a la que ens enfrentem. Cal ser molt rigorosos a l'hora de donar informació i treballar-la en cada nivell educatiu. 


Què penseu?